Het is een bizarre voetnoot bij de nationalisatie van ABN Amro: de bonus die topman Gerrit Zalm al dan niet zou krijgen bij een winstgevende verkoop van de bank. De kans dat Zalm de beloning echt opstrijkt is vrijwel nihil.

RTL Z reconstrueerde de gang van zaken rondom de bonus, die waarschijnlijk nooit zal worden uitgekeerd. In 2008 maakte toenmalig minister van financiën Wouter Bos een afspraak met zijn voorganger Zalm. Bij elke miljard euro verkoopwinst die Zalm zou weten binnen te halen, zou zalm 100.000 euro krijgen. Daar zat een maximum aan: 1,5 miljoen.

Die afspraak ging volledig buiten het beloningsbeleid van ABN Amro om. RTL berekende na onderzoek dat als de verkoop van ABN Amro meer dan 22,7 miljard zou opleveren, Zalm aanspraak zou kunnen maken op een bonus. Dat de bank zoveel zal opbrengen lijkt onwaarschijnlijk: minister Dijsselbloem zei in mei dat hij uitging van een opbrengst van 15 miljard euro.

Terugstorten in staatskas

Zalm zelf beweerde in 2010 dat hij van een bonus zou afzien (of dat hij hem in ieder geval zou terugstorten in de staatskas). Maar begin 2014 wilde Dijsselbloem liever het zekere voor het onzekere nemen. Bonussen waren in een kwaad daglicht komen te staan, en de nieuwe man op Financiën wilde de afspraken met Zalm herzien.

Bovendien ging het om een overeenkomst tussen het ministerie (en niet ABM Amro) en Zalm. Dat schiep een vervelend precedent: wat als aandeelhouders van andere bedrijven ook op het idee kwamen om rechtstreeks bonussen te geven aan bestuurders van bedrijven? Dat zou regelrecht ingaan tegen de nieuwe beloningsregels waar Dijsselbloem aan werkte.

Even zwart op wit

Dijsselbloem belde daarom in januari met Zalm, die nogmaals beloofde af te zien van zijn bonus. Zalm vond die mondelinge toezegging voldoende, maar Dijsselbloem zette de nieuwe afspraak voor de zekerheid nog even op schrift.

Geen slecht idee, want bij het ontslag van NS-topman Timo Huges liep dat anders: die maakte gewoon aanspraak op zijn extra beloning nadat de NS 'vergat' hem een ontslagbrief te sturen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl